Cara Menarik dan Membuat Wang Deposit di IQ Option

Cara Menarik dan Membuat Wang Deposit di IQ Option


Cara Pengeluaran Wang dari IQ Option


Bagaimana saya mengeluarkan wang?

Kaedah pengeluaran anda bergantung pada kaedah deposit.

Sekiranya anda menggunakan e-wallet untuk deposit, anda hanya akan dapat menarik diri ke akaun e-dompet yang sama. Untuk mengeluarkan dana, buat permintaan pengeluaran di halaman pengeluaran. Permintaan pengeluaran diproses oleh IQ Option dalam 3 hari bekerja. Sekiranya anda mengeluarkan kad bank, sistem pembayaran dan bank anda memerlukan masa tambahan untuk memproses transaksi ini.

Keadaan mungkin berbeza bergantung pada lokasi. Sila hubungi Sokongan untuk mendapatkan arahan yang tepat.

1. Lawati laman web IQ Option atau aplikasi mudah alih

2. Log masuk akaun dengan e-mel atau akaun sosial.

3. Pilih butang "Tarik Dana"

Sekiranya anda berada di laman Utama kami, pilih "Pengeluaran Dana" di panel sebelah kanan
Cara Menarik dan Membuat Wang Deposit di IQ Option
Sekiranya anda berada di ruang perdagangan, klik pada ikon Profil dan pilih "Pengeluaran Dana"
Cara Menarik dan Membuat Wang Deposit di IQ Option
4. Anda akan diarahkan ke halaman Pengeluaran, tentukan jumlah yang anda ingin tarik keluar (jumlah pengeluaran minimum adalah $ 2)
Cara Menarik dan Membuat Wang Deposit di IQ Option
Pilih kaedah pengeluaran, kerana Deposit yang dibuat dari kad Bank, anda harus terlebih dahulu mengeluarkan jumlah deposit anda kembali ke kad anda dalam bentuk pengembalian wang
Cara Menarik dan Membuat Wang Deposit di IQ Option
Pengembalian wang berjaya
Cara Menarik dan Membuat Wang Deposit di IQ Option
dan selepas itu anda boleh mengeluarkan wang anda untung menggunakan kaedah pembayaran lain yang tersedia
Cara Menarik dan Membuat Wang Deposit di IQ Option
Permintaan pengeluaran dan status pengeluaran anda dipaparkan di halaman pengeluaran
Cara Menarik dan Membuat Wang Deposit di IQ Option


Bagaimana cara mengeluarkan wang dari akaun perdagangan ke kad bank?

Untuk mengeluarkan dana anda, pergi ke bahagian Pengeluaran Dana. Pilih kaedah pengeluaran, tentukan jumlah dan butiran lain yang diperlukan, dan klik butang "Tarik Dana". Kami melakukan yang terbaik untuk memproses semua permintaan pengeluaran dalam hari yang sama atau keesokan harinya jika di luar waktu bekerja pada hari bekerja (tidak termasuk hujung minggu). Harap maklum bahawa mungkin memerlukan sedikit masa untuk memproses pembayaran antara bank (bank ke bank).

Bilangan permintaan pengeluaran tidak terhad. Jumlah pengeluaran tidak boleh melebihi jumlah baki perdagangan semasa.

* Pengeluaran dana mengembalikan wang yang telah dibayar dalam transaksi sebelumnya. Oleh itu, jumlah yang boleh anda tarik keluar ke kad bank adalah terhad kepada jumlah yang telah anda depositkan dengan kad tersebut.

Lampiran 1 menunjukkan carta alir proses penarikan.

Pihak berikut terlibat dalam proses pengeluaran:

1) Pilihan IQ

2) Memperolehi bank - bank rakan niaga IQ Option.

3) Sistem pembayaran antarabangsa (IPS) - Visa International atau MasterCard.

4) Bank penerbit - bank yang membuka akaun bank anda dan mengeluarkan kad anda.

Harap maklum bahawa anda boleh mengeluarkan ke kad bank hanya jumlah deposit awal anda yang dibuat dengan kad bank ini. Ini bermaksud bahawa anda boleh mengembalikan wang anda ke kad bank ini. Proses ini mungkin memakan masa lebih lama daripada yang dijangkakan, bergantung pada bank anda. IQ Option segera memindahkan wang ke bank anda. Tetapi mungkin memerlukan masa hingga 21 hari (3 minggu) untuk memindahkan wang dari bank ke akaun bank anda.

Sekiranya anda tidak menerima wang pada hari ke-21, kami meminta anda untuk menyediakan penyata bank (dengan logo, tandatangan dan cap jika itu adalah versi yang dicetak; versi elektronik mesti dicetak, ditandatangani dan dicop oleh bank) yang meliputi tempoh dari tarikh deposit (dana ini) hingga tarikh semasa dan hantarkan di [email protected] dari e-mel yang dihubungkan ke akaun anda atau kepada pegawai sokongan kami melalui sembang langsung. Sangat mengagumkan sekiranya anda juga dapat memberi kami e-mel wakil bank (orang yang memberikan penyata bank kepada anda). Kami kemudian meminta anda untuk memberitahu kami sebaik sahaja anda menghantarnya. Anda boleh menghubungi kami melalui sembang langsung atau melalui e-mel ([email protected]). Harap maklum bahawa penyata bank anda mesti mengandungi maklumat mengenai kad bank anda (6 dan 4 digit terakhir nombornya).

Kami akan melakukan yang terbaik untuk menghubungi bank anda dan membantu mereka mencari transaksi. Penyata bank anda akan dihantar ke agregator pembayaran, dan penyiasatan mungkin memakan waktu hingga 180 hari kerja.

Sekiranya anda mengeluarkan jumlah yang anda depositkan pada hari yang sama, kedua-dua transaksi (deposit dan pengeluaran) ini tidak akan ditunjukkan pada penyata bank. Dalam kes ini, sila hubungi bank anda untuk mendapatkan penjelasan.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)


Berapa lama masa yang diperlukan untuk pengeluaran yang saya buat dengan pindahan wang masuk ke akaun bank saya?

Had masa maksimum standard untuk pindahan bank adalah 3 hari bekerja, dan boleh memakan masa kurang. Namun, seperti beberapa bolet diproses dalam masa yang lebih sedikit, yang lain mungkin memerlukan sepanjang masa istilah.


Mengapa anda mengubah jumlah minimum pengeluaran bank melalui 150.00BRL?

Ini adalah jumlah pengeluaran minimum baru untuk pemindahan bank sahaja. Sekiranya anda memilih kaedah lain, jumlah minimumnya masih 4 BRL. Perubahan ini diperlukan kerana banyaknya pengeluaran yang diproses oleh kaedah ini pada nilai rendah. Untuk menghormati masa pemprosesan, kita perlu mengurangkan jumlah pengeluaran yang dilakukan setiap hari, tanpa mempengaruhi kualiti yang sama.


Saya cuba mengeluarkan kurang dari 150.00BRL melalui pindahan wang melalui bank dan saya mendapat mesej untuk menghubungi sokongan. Tolong aturkan untuk saya

Sekiranya anda ingin mengeluarkan jumlah di bawah 150 BRL, anda hanya perlu memilih kaedah pengeluaran lain, misalnya dompet elektronik.


Berapakah jumlah pengeluaran minimum dan maksimum?

Kami tidak mempunyai batasan mengenai jumlah pengeluaran minimum - bermula dari $ 2, anda boleh mengeluarkan dana anda di halaman berikut: iqoption.com/withdrawal. Untuk mengeluarkan jumlah kurang dari $ 2, anda perlu menghubungi Pasukan Sokongan kami untuk mendapatkan bantuan. Pakar kami akan memberi anda kemungkinan senario.


Adakah saya perlu memberikan dokumen untuk membuat pengeluaran?

Ya. Anda perlu mengesahkan identiti anda untuk mengeluarkan dana. Pengesahan akaun diperlukan untuk mengelakkan transaksi kewangan palsu di akaun.

Untuk lulus proses pengesahan, anda akan diminta untuk memuat naik dokumen anda di platform menggunakan pautan yang diberikan di bawah:

1) Foto kad pengenalan anda (pasport, lesen memandu, kad pengenalan nasional, permit kediaman, sijil pengenalan pelarian, perjalanan pelarian) pasport, ID pemilih). Anda boleh menggunakan tutorial video kami di bawah untuk maklumat lebih lanjut.

2) Sekiranya anda menggunakan kad bank untuk menyimpan wang, sila muat naik salinan kedua-dua sisi kad anda (atau kad jika anda menggunakan lebih dari satu untuk deposit). Harap diingat bahawa anda harus menyembunyikan nombor CVV anda dan hanya dapat melihat 6 digit pertama dan 4 digit terakhir nombor kad anda sahaja. Pastikan kad anda ditandatangani.

Sekiranya anda menggunakan e-wallet untuk menyimpan dana, anda hanya perlu menghantar imbasan ID anda kepada kami.

Semua dokumen akan disahkan dalam 3 hari bekerja setelah anda membuat permintaan penarikan.


Status pengeluaran. Bilakah pengeluaran saya akan selesai?

1) Setelah permintaan penarikan dibuat, ia akan menerima status "Diminta". Pada peringkat ini, dana ditolak dari baki akaun anda.

2) Setelah kami mulai memproses permintaan, ia akan menerima status "Dalam proses".

3) Dana akan dipindahkan ke kad atau e-wallet anda setelah permintaan menerima status "Dana dihantar". Ini bermaksud bahawa pengeluaran telah selesai di pihak kami, dan dana anda tidak lagi ada di sistem kami.

Anda mungkin melihat status permintaan pengeluaran anda pada bila-bila masa dalam Sejarah Transaksi anda.

Masa anda menerima pembayaran bergantung pada bank, sistem pembayaran atau sistem e-wallet. Lebih kurang 1 hari untuk e-wallet dan biasanya hingga 15 hari kalendar untuk bank. Waktu pengeluaran boleh ditingkatkan oleh sistem pembayaran atau bank anda dan IQ Option tidak mempengaruhinya.


Berapa lama masa yang diperlukan untuk memproses pengeluaran?

Untuk setiap permintaan pengeluaran, pakar kami memerlukan sedikit masa untuk memeriksa semuanya dan menyetujui permintaan tersebut. Ini biasanya tidak lebih dari 3 hari.
Cara Menarik dan Membuat Wang Deposit di IQ Option
Kami perlu memastikan bahawa orang yang membuat permintaan itu benar-benar anda, agar orang lain tidak dapat mengakses wang anda.

Ini diperlukan untuk keselamatan dana anda, bersama dengan prosedur pengesahan.

Selepas itu, terdapat prosedur khas apabila anda mengeluarkan kad bank.

Anda hanya boleh mengeluarkan ke kad bank anda jumlah keseluruhan deposit dari kad bank anda dalam 90 hari terakhir.

Kami mengirimkan wang kepada anda dalam 3 hari yang sama, tetapi bank anda memerlukan lebih banyak masa untuk menyelesaikan transaksi (untuk lebih tepatnya, pembatalan pembayaran anda kepada kami).

Sebagai alternatif, anda boleh mengeluarkan semua keuntungan anda ke e-wallet (seperti Skrill, Neteller, atau WebMoney) tanpa had, dan dapatkan wang anda dalam masa 24 jam setelah kami menyelesaikan permintaan pengeluaran anda. Ini adalah kaedah terpantas untuk mendapatkan wang anda.
Cara Menarik dan Membuat Wang Deposit di IQ Option

Cara Mendeposit Wang dalam Opsyen IQ


Bagaimana saya membuat Deposit?

Anda boleh membuat deposit menggunakan kad debit atau kredit (Visa, Mastercard atau Maestro) atau e-dompet seperti Skrill , Neteller , Webmoney , dan e-dompet lain.

Pilih kaedah pembayaran anda di sini

Deposit minimum ialah 10 USD / GBP / EUR. Sekiranya akaun bank anda dalam mata wang lain, dana akan ditukar secara automatik.

Sebilangan besar peniaga kami lebih suka menggunakan e-dompet daripada kad bank kerana lebih cepat untuk pengeluaran.

Kami mempunyai berita baik untuk anda: Kami tidak mengenakan sebarang bayaran semasa anda membuat deposit.

1. Lawati laman web atau aplikasi mudah alih IqOption,

2. Log masuk ke akaun perdagangan anda.

3. Klik pada butang "Deposit".

Sekiranya anda berada di laman utama kami, tekan butang "Deposit" di sudut kanan atas halaman laman web utama
Cara Menarik dan Membuat Wang Deposit di IQ Option
Sekiranya anda berada di ruang perdagangan, tekan butang 'Deposit' hijau. Butang ini terletak di sudut kanan atas halaman.
Cara Menarik dan Membuat Wang Deposit di IQ Option
4. Anda boleh memasukkan jumlah deposit secara manual atau memilih satu dari senarai.
Cara Menarik dan Membuat Wang Deposit di IQ Option
Terdapat beberapa cara untuk memasukkan dana ke dalam akaun anda, anda boleh membuat deposit melalui kad debit dan kredit anda. Kad mesti sah dan didaftarkan atas nama anda dan menyokong transaksi dalam talian antarabangsa. pilih kaedah pembayaran "Visa / Mastercard" dan klik "Pergi ke pembayaran"
Cara Menarik dan Membuat Wang Deposit di IQ Option
5. Anda akan diarahkan ke halaman baru di mana anda akan diminta memasukkan nombor kad, nama pemegang kad dan CVV anda.
Cara Menarik dan Membuat Wang Deposit di IQ Option
Kod CVV atau СVС adalah kod 3 digit yang digunakan sebagai elemen keselamatan semasa transaksi dalam talian. Ia ditulis pada garis tanda di bahagian belakang kad anda. Seperti di bawah

Cara Menarik dan Membuat Wang Deposit di IQ Option
Untuk menyelesaikan transaksi, tekan butang "Bayar".
Cara Menarik dan Membuat Wang Deposit di IQ Option
Di halaman baru yang dibuka, masukkan kod selamat 3D (kata laluan sekali pakai yang dihasilkan ke telefon bimbit anda yang mengesahkan keselamatan transaksi dalam talian) dan klik butang "Sahkan"
Cara Menarik dan Membuat Wang Deposit di IQ Option
Jika transaksi anda berjaya diselesaikan, tetingkap pengesahan akan muncul dan dana anda akan dikreditkan ke akaun anda dengan serta-merta
Cara Menarik dan Membuat Wang Deposit di IQ Option
Semasa membuat deposit, kad bank anda akan dihubungkan ke akaun anda secara lalai. Lain kali anda membuat deposit, anda tidak perlu memasukkan data anda lagi. Anda hanya perlu memilih kad yang diperlukan dari senarai.


Di mana wang saya? Deposit dibuat ke akaun saya secara automatik

Syarikat IQ Option tidak dapat mendebitkan akaun anda tanpa kebenaran anda.

Pastikan pihak ketiga tidak mempunyai akses ke akaun bank atau e-wallet anda.

Anda juga mungkin mempunyai beberapa akaun di laman web kami.

Sekiranya ada kemungkinan seseorang mendapat akses ke akaun anda di platform, ubah kata laluan anda dalam tetapan.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)


Berapa lama masa yang diperlukan untuk boleto yang saya bayar dikreditkan ke akaun saya?

Boletos diproses dan dikreditkan ke akaun IQ Option anda dalam 2 hari bekerja. Harap maklum bahawa kami mempunyai boletos yang berbeza, dan biasanya hanya berbeza dalam masa pemprosesan minimum, iaitu 1 jam untuk boletos cepat dan 1 hari untuk versi lain. Ingat: hari bekerja hanya dari hari Isnin hingga Jumaat.


Saya membayar boleto cepat dan ia tidak masuk ke dalam akaun saya dalam 24 jam. Kenapa tidak?

Harap maklum bahawa masa pemprosesan maksimum untuk boletos, walaupun paling cepat, adalah 2 hari bekerja! Oleh itu, ini bermaksud bahawa hanya ada sesuatu yang berpotensi salah sekiranya tarikh akhir ini telah tamat. Adalah biasa bagi sesetengah orang untuk dikreditkan dengan cepat dan yang lain tidak. Sila tunggu! Sekiranya tarikh akhir telah tamat, kami mengesyorkan menghubungi kami melalui sokongan.


Berapa lama masa yang diperlukan untuk deposit yang saya buat dengan pindahan wang masuk ke akaun saya?

Had masa maksimum standard untuk pindahan bank adalah 2 hari bekerja, dan boleh memakan masa kurang. Namun, seperti beberapa bolet diproses dalam masa yang lebih sedikit, yang lain mungkin memerlukan sepanjang masa istilah. Perkara yang paling penting adalah membuat pemindahan pada akaun anda sendiri dan membuat permintaan melalui laman web / aplikasi sebelum melakukan pemindahan!


Apa ralat 72 jam ini?

Ini adalah sistem AML (anti pencucian wang) baru yang telah kami laksanakan. Sekiranya anda membuat deposit melalui Boleto, anda mesti menunggu hingga 72 jam sebelum melakukan pengeluaran. Perhatikan bahawa kaedah lain tidak dipengaruhi oleh perubahan ini.


Bolehkah saya deposit menggunakan akaun orang lain?

Tidak. Semua cara deposit mesti menjadi milik Anda, serta kepemilikan kad, CPF dan data lain, seperti yang dinyatakan dalam Terma dan Syarat kami.


Bagaimana jika saya mahu menukar mata wang akaun saya?

Anda hanya boleh menetapkan mata wang sekali, apabila anda melakukan percubaan deposit pertama.

Anda tidak akan dapat menukar mata wang akaun dagangan sebenar anda, jadi pastikan anda memilih yang betul sebelum anda mengklik "Teruskan ke pembayaran".

Anda boleh membuat deposit dalam mata wang apa pun dan ia akan ditukar secara automatik menjadi mata wang yang anda pilih.


Kad debit dan kredit. Bolehkah saya membuat deposit melalui kad kredit?

Anda boleh menggunakan kad debit atau kredit Visa, Mastercard, atau Maestro (hanya dengan CVV) untuk deposit dan pengeluaran wang, kecuali Electron. Kad mesti sah dan didaftarkan atas nama anda, dan menyokong transaksi dalam talian antarabangsa.


Bagaimana saya boleh menyahpaut kad saya?

Sekiranya anda ingin melepaskan kad anda, klik "Batalkan Pautan Kad" tepat di bawah butang "Bayar" semasa anda membuat deposit baru.


Apa itu 3DS?

Fungsi Secure 3-D adalah kaedah khas untuk memproses transaksi. Apabila anda mendapat pemberitahuan SMS dari bank anda untuk transaksi dalam talian, ini bermakna fungsi 3D Secure dihidupkan. Sekiranya anda tidak menerima mesej SMS, hubungi bank anda untuk mengaktifkannya.


Saya menghadapi masalah deposit melalui kad

Gunakan komputer anda untuk menyimpan dan komputer akan berfungsi dengan segera!

Kosongkan fail internet sementara (cache dan kuki) dari penyemak imbas anda. Untuk melakukan ini, tekan CTRL + SHIFT + DELETE, pilih jangka masa SEMUA, dan pilih pilihan untuk membersihkan. Muat semula halaman dan lihat apakah ada yang berubah. Untuk arahan lengkap, lihat di sini . . Anda juga boleh mencuba menggunakan penyemak imbas lain atau peranti lain.

Deposit mungkin ditolak jika anda memasukkan kod 3-D Secure yang salah (kod pengesahan sekali sahaja yang dihantar oleh bank). Adakah anda mendapat kod melalui pesanan SMS dari bank anda? Sila hubungi bank anda jika anda tidak mendapatkannya.

Ini mungkin berlaku jika medan "negara" kosong dalam maklumat anda. Dalam kes ini, sistem tidak tahu kaedah pembayaran apa yang ditawarkan, kerana kaedah yang tersedia berbeza mengikut negara. Masukkan negara tempat tinggal anda dan cuba lagi.

Sebilangan deposit mungkin ditolak oleh bank anda jika mereka mempunyai sekatan pembayaran antarabangsa. Sila hubungi bank anda dan periksa maklumat ini di pihak mereka.

Anda selalu dialu-alukan untuk membuat deposit dari e-dompet sebagai gantinya.

Kami menyokong perkara berikut: Skrill , Neteller , Paypal

Anda boleh mendaftar dengan mudah melalui mana-mana secara dalam talian secara percuma, dan kemudian menggunakan kad bank anda untuk menambahkan wang ke dalam e-dompet.
Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!