Cara menggunakan Three Inside Pattern on IQ Option

Cara menggunakan Three Inside Pattern on IQ Option

Terdapat banyak corak lilin yang dapat dikenali oleh peniaga pada carta harga. Kemudian, mereka dapat digunakan untuk mencari saat yang baik untuk membuka posisi perdagangan. Tetapi pertama, seorang peniaga mesti mengetahui bagaimana coraknya dan apa yang dikatakannya. Dari artikel hari ini, anda akan belajar bagaimana mengenal pasti dan menggunakan Pola Tiga Dalam.

Pengenalan kepada tiga corak dalaman

Corak yang disebut corak tiga dalam terdiri daripada tiga lilin berikutnya. Maklumat yang mereka bawa adalah bahawa momentum trend semasa semakin lemah dan anda mungkin menjangkakan harganya akan ke arah yang bertentangan.

Perubahan ini, bagaimanapun, tidak begitu ketara. Walaupun begitu, anda boleh menggunakan corak dalam konteks trend umum dan menangkap semula harga.

Kita dapat membezakan dua jenis formasi, tiga dari dalam ke bawah dan tiga dari dalam ke atas.

Ketiga corak ke bawah

Jenis tiga corak kandil di dalam ini dapat dilihat di bahagian atas aliran menaik. Lilin pertama yang membentuk tiga corak ke bawah adalah yang panjang. Yang kedua tenggelam oleh lilin terkemuka dan kecil dan lemah. Lilin terakhir, ketiga juga menurun tetapi penutupnya terletak di bawah penutup lilin kedua dan pembukaan lilin pertama.

Cara menggunakan Three Inside Pattern on IQ Option
Tiga corak bawah ke bawah

Anda kini boleh menjangka trend akan berubah dan harga akan jatuh.

Ketiga corak ke atas

Di bahagian bawah aliran menurun, anda boleh mencari tiga corak dalaman ke atas. Kali ini, lilin pertama besar dan menurun. Lilin seterusnya adalah bullish kecil yang sepenuhnya diserap oleh lilin pertama dalam formasi. Lilin bullish terakhir ditutup di atas lilin kedua yang ditutup dan lilin pertama dibuka.

Cara menggunakan Three Inside Pattern on IQ Option
Tiga corak ke atas

Apabila tiga corak ke atas muncul, anda boleh menganggap aliran menaik akan datang.

Berdagang dengan tiga corak dalam IQ Option

Anda hanya dapat menggunakan penampilan ketiga corak dalaman sebagai maklumat mengenai perubahan arah aliran yang agak pendek. Anda juga boleh menggunakan formasi ini untuk membuka transaksi. Inilah caranya.

Memasuki perdagangan pendek dengan tiga corak bawah ke bawah

Corak tiga menurun ke bawah muncul di bahagian atas aliran menaik. Ini termasuk dalam kumpulan corak pembalikan arah aliran sehingga anda mungkin menjangkakan harganya akan segera jatuh.

Anda harus membuka kedudukan pendek ketika lilin ketiga dalam formasi akan hampir tutup atau ketika lilin seterusnya mula berkembang.

Semasa anda memperdagangkan pasangan mata wang (CFD), stop loss harus ditetapkan berbanding lilin pertama, kedua atau ketiga. Itu akan bergantung pada seberapa besar risiko yang anda sanggup tanggung. Semasa berdagang pilihan, teruskan kedudukan terbuka sekurang-kurangnya tiga kali selagi jangka masa carta yang anda gunakan.

Cara menggunakan Three Inside Pattern on IQ Option
Carta EURJPY 5m dengan tiga corak bawah ke bawah

Memasuki perdagangan panjang dengan tiga corak ke atas

Corak kenaikan tiga di dalam boleh didapati di bahagian bawah aliran menurun. Ini menandakan pembalikan arah aliran.

Buka kedudukan panjang ketika lilin terakhir dalam formasi hampir ditutup atau ketika lilin seterusnya mula berkembang.

Semasa anda memperdagangkan CFD, kerugian anda harus diletakkan di bawah lilin pertama, kedua atau ketiga formasi, bergantung pada jumlah risiko yang anda tahan. Semasa pilihan perdagangan, biarkan transaksi terbuka sekurang-kurangnya tiga kali lebih lama daripada jangka masa carta yang anda gunakan.

Cara menggunakan Three Inside Pattern on IQ Option
Carta AUDUSD 5m dengan corak tiga bahagian atas

Kata akhir pada corak tiga bahagian dalam

Tiga corak bahagian bawah dan atas terdiri daripada tiga lilin berturut-turut. Penampilan mereka memberi isyarat mengenai perubahan trend kecil. Anda boleh menemuinya di mana-mana pasaran cecair.

Pola tiga ke bawah adalah formasi menurun dan memberi isyarat kepada aliran menurun yang akan datang. Anda boleh membuka kedudukan pendek dengannya.

Pola tiga ke atas adalah bullish dan memberikan maklumat bahawa arah aliran menaik hampir. Oleh itu, anda mungkin membuka kedudukan panjang dengannya.

Anda boleh menggunakan kaedah tambahan seperti petunjuk teknikal, trailing stop loss atau corak pola kandil yang berbeza untuk mengenal pasti saat terbaik untuk meninggalkan perdagangan.

IQ Option menawarkan akaun demo percuma yang merupakan tempat yang sangat baik untuk berlatih mengenali dan berdagang dengan tiga corak dalaman. Akaun ini dibekalkan dengan wang tunai maya supaya anda tidak mempertaruhkan wang anda sendiri. Namun, anda mendapat masa untuk mengerjakan kemahiran perdagangan anda.

Saya dengan senang hati mendengar jika anda mempunyai pengalaman berdagang dengan tiga corak ke dalam dan ke atas. Adakah anda biasa dengan mereka atau mereka sama sekali baru dengan anda? Beritahu saya di bahagian komen di bawah.

Thank you for rating.