Cara menggunakan zon penawaran dan permintaan di IQ Option

Cara menggunakan zon penawaran dan permintaan di IQ Option

Penawaran dan permintaan adalah sesuatu yang mendorong pasaran ke seluruh dunia kewangan. Hukum permintaan mengatakan bahawa permintaan berbanding terbalik dengan harga. Apabila harganya naik, permintaan lebih rendah kerana pembeli tidak mahu mengeluarkan wang terlalu banyak untuk membeli produk. Tetapi apabila harganya turun, permintaan lebih tinggi kerana pembeli membeli dengan bersemangat. Undang-undang penawaran mengatakan bahawa penawaran tersebut berkadar langsung dengan harganya. Apabila harganya rendah, penawarannya rendah kerana penjual tidak mahu menjual dengan harga yang rendah. Tetapi apabila harganya tinggi, penawaran juga meningkat kerana penjual ingin menjual produk tersebut pada harga setinggi mungkin.

Ini adalah undang-undang penawaran dan permintaan yang mudah. Sekarang, mari kita lihat bagaimana menggunakan zon penawaran dan permintaan di pasaran untuk berdagang di IQ Option.

Menyedari zon penawaran dan permintaan di IQ Option

Zon penawaran dan permintaan dapat dikenal pasti sebagai luas tahap sokongan dan rintangan. Tetapi idea di sebalik mereka berbeza. Tahap sokongan dan rintangan berfungsi kerana berkaitan dengan puncak dan dasar masa lalu yang jelas dapat dilihat oleh peserta pasaran. Penawaran dan permintaan lebih kepada murah atau mahal. Permintaan dibentuk pada tahap sokongan dan penawaran pada rintangan.

Untuk mencari zon penawaran dan permintaan, anda harus mencari lilin panjang yang muncul kemudian. Kemudian, anda harus mengenal pasti asas pergerakan harga yang cepat yang biasanya turun naik.

Berdagang dengan zon penawaran dan permintaan di platform IQ Option

Biasanya, apabila harga jatuh ke zon permintaan, itu adalah isyarat untuk pergerakan menaik. Ini bermaksud anda harus membuka posisi beli. Pada platform IQ Option gunakan pasangan mata wang (CFD) dan bukannya Perdagangan Waktu Tetap. Ingatlah untuk menetapkan Stop Loss tepat di bawah zon permintaan (atau di atas zon penawaran untuk posisi jual).

Apabila harga memenuhi zon bekalan, biasanya harga akan segera jatuh. Itulah sebabnya anda mesti memasukkan pendek.

Kadang kala, permintaan menjadi zon bekalan atau sebaliknya. Ia serupa dengan pertukaran peranan antara sokongan dan rintangan.

Terdapat beberapa formasi penawaran dan permintaan. Mari kita perhatikan lebih dekat beberapa perkara yang paling biasa.

Corak kesinambungan trend

Permintaan dan penawaran dapat membentuk corak kesinambungan trend. Ia berlaku ketika harganya naik, kemudian turun naik sehingga tahap asas dan terus meningkat selepas itu. Maka kita dapat mengatakan bahawa kawasan permintaan diciptakan. Anda harus memasuki kedudukan panjang apabila harga meninjau tahap permintaan selepas kenaikan.

Semasa aliran menurun, corak dibuat apabila harga jatuh ke dasar dan kemudian menerobos dan bergerak ke bawah ke bawah. Buka perdagangan jual apabila harga kembali ke zon bekalan selepas rali.

Cara menggunakan zon penawaran dan permintaan di IQ Option
Corak kesinambungan aliran penawaran dan permintaan

Corak pembalikan arah aliran

Ketika harga jatuh, kemudian bergerak dalam dasar untuk sementara waktu dan setelah itu, ia mengubah arah, kami menerima zona permintaan dan kemungkinan pola pembalikan permintaan. Anda harus membuka posisi beli pada saat harga kembali menyentuh tahap permintaan.

Pola pembalikan bekalan berkembang apabila, setelah aliran menaik dan turun naik di dalam dasar, harga bergerak ke bawah. Itulah sebabnya anda harus membuka perdagangan jual di sini. Masukkan ketika harga meninjau semula zon bekalan yang sudah dibuat.

Cara menggunakan zon penawaran dan permintaan di IQ Option
Corak pembalikan trend penawaran dan permintaan

Zon flip

Kami memanggil zon balik keadaan ketika permintaan berubah menjadi penawaran. Zon penawaran dan permintaan akhirnya akan habis. Ia berlaku apabila harga melepasi zon dan bergerak lebih jauh. Kadang-kadang melakukan itu harga akan meninggalkan asas baru untuk corak penawaran / permintaan baru. Kemudian kita boleh mengatakan bahawa zon telah mengubah peranannya.

Cara menggunakan zon penawaran dan permintaan di IQ Option
Zon balik - pertukaran peranan


Seberapa kuat permintaan dan penawaran

Kekuatan permintaan dan penawaran dapat diukur dengan jenis lilin yang muncul setelah pelarian dari tahap ini. Apabila harga bergerak tiba-tiba naik atau turun dan lilin panjang dan dalam warna yang sama, ini menandakan permintaan atau penawaran yang sangat kuat. Zon masih dianggap kuat ketika lilin panjang sederhana dengan retracement sesekali. Selepas permintaan atau penawaran yang lemah, harga bergerak tanpa banyak kekuatan.

Cara menggunakan zon penawaran dan permintaan di IQ Option
Dinamika pergerakan setelah meninggalkan pangkalan

Kaedah lain untuk menentukan sama ada tahap kuat adalah dengan masa yang dihabiskan di zon. Dalam kes ini, masa yang dihabiskan dalam penawaran atau permintaan berkaitan terbalik dengan kekuatan kawasan tersebut. Waktu yang begitu singkat di dalam zon adalah bukti lebih banyak keseimbangan permintaan atau penawaran.

Cara menggunakan zon penawaran dan permintaan di IQ Option
Masa yang dihabiskan di zon

Panjang pergerakan harga dari permintaan atau penawaran dan belakang juga memberikan maklumat mengenai kekuatan tahap. Tahapnya kuat apabila harga bergerak jauh sebelum kembali.

Cara menggunakan zon penawaran dan permintaan di IQ Option
Ukuran pergerakan sebelum kembali ke zon

Tahap melemah setiap kali harga kembali kepadanya. Kali pertama harga menyentuh permintaan atau penawaran, zon adalah yang terkuat. Lain kali ia masih kuat, namun ia semakin lemah dengan setiap pengembalian harga berikutnya.

Cara menggunakan zon penawaran dan permintaan di IQ Option
Setiap sentuhan zon melemahkannya

Menggunakan kawasan permintaan dan penawaran untuk memasuki kedudukan perdagangan di IQ Option

Anda mesti mengenal pasti zon permintaan dan penawaran. Cari mereka dalam jangka masa yang lebih tinggi.

Langkah seterusnya adalah untuk memeriksa bagaimana tahap diterima pada jangka masa yang ingin anda jual.

Sekarang, tunggu isyarat tindakan harga dan masukkan perdagangan dengan sewajarnya.

Di bawah ini, terdapat contoh jangka masa jam untuk pasangan mata wang GBPUSD.

Cara menggunakan zon penawaran dan permintaan di IQ Option
Kenal pasti zon penawaran dan permintaan terlebih dahulu, kemudian berniaga

Anda harus memasuki kedudukan perdagangan apabila anda melihat kawasan permintaan atau penawaran yang kuat.

Ringkasan

Penawaran dan permintaan adalah asas bagi semua pasaran kewangan. Terdapat beberapa undang-undang sejagat mengenai mereka dan anda boleh menggunakan pengetahuan ini untuk mencari jalan masuk terbaik untuk perdagangan anda. Strategi-strategi ini tidak akan menjamin perdagangan yang berjaya seratus peratus pada masa itu, tetapi meminimumkan risiko dan menambah peluang anda untuk berjaya, yang paling banyak dapat anda harapkan dengan strategi apa pun.

Berlatih mengenal pasti tahap penawaran dan permintaan dalam akaun demo. IQ Option menawarkannya kepada penggunanya secara percuma dan membekalkannya dengan wang tunai maya.

Beritahu kami di bahagian komen di bawah mengenai pengalaman anda dalam berdagang dengan bidang penawaran dan permintaan di platform IQ Option.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!