Ciri-ciri Pedagang Harian IQ Option

Ciri-ciri Pedagang Harian IQ Option
Dagangan harian bukan hanya tentang mencari strategi, mempraktikkannya, dan kemudian membuat banyak wang. Pedagang harian membangunkan ciri-ciri tertentu, yang seterusnya membolehkan mereka melaksanakan strategi dengan berkesan, dalam semua keadaan pasaran. Apabila seseorang mula berdagang, tidak mungkin mereka akan memiliki semua sifat ini. Mereka mungkin kuat dalam satu, dua, tiga, atau bahkan empat daripadanya, tetapi mungkin perlu mengusahakan ciri-ciri lain. Itu berita baik. Ini bermakna peniaga tidak dilahirkan; mereka berkembang melalui kerja yang sukar yang merangkumi ciri-ciri ini.


1. Sabar

Kesabaran berkaitan dengan disiplin. Seperti yang dibincangkan di atas, dagangan harian (dan semua jenis dagangan) memerlukan banyak menunggu. Apabila seorang peniaga memasuki atau keluar dari pasaran pada masa yang tidak sesuai, mereka akan sering berkata, "Masa saya tidak aktif." Seseorang juga boleh berkata, "Kesabaran saya hilang." Melompat ke dalam, atau keluar dari, perdagangan terlalu awal atau terlambat adalah masalah yang berleluasa di kalangan pedagang baru.

Mereka hanya belum mengembangkan kesabaran mereka untuk menunggu masuk dan keluar yang hebat. Sifat ini berjalan seiring dengan disiplin, dan anda perlu bersabar sehingga ada panggilan untuk bertindak, kemudian anda perlu mempunyai disiplin yang cukup untuk bertindak tanpa ragu-ragu.

Pedagang memerlukan kesabaran dalam menunggu titik masuk dan keluar ideal mereka—berdasarkan strategi mereka—tetapi apabila tiba masanya, mereka perlu bertindak pantas. Terdapat jungkat-jungkit yang berterusan di antara tempoh kesabaran yang berpanjangan, diikuti dengan tindakan yang berpecah-belah, yang kemudiannya diikuti dengan kesabaran, dan seterusnya.

2. Disiplin Peniaga Harian

Ciri-ciri Pedagang Harian IQ Option
Disiplin adalah ciri utama yang diperlukan oleh setiap pedagang. Pasaran memberi anda peluang yang tidak terhingga untuk berdagang. Anda boleh berdagang beribu-ribu produk yang berbeza setiap saat dalam sehari, namun sangat sedikit detik tersebut memberikan peluang perdagangan yang hebat. Jika strategi menyediakan kira-kira lima dagangan sehari, dan menghentikan kerugian serta sasaran ditetapkan secara automatik untuk setiap dagangan. Terdapat hanya kira-kira lima saat aktiviti dagangan sebenar pada siang hari. Setiap saat yang lain adalah peluang untuk mengacaukan lima dagangan tersebut, mengambil lebih banyak dagangan daripada yang anda sepatutnya, terganggu atau melangkau dagangan, keluar sebelum waktu dagangan anda, atau memegang dagangan terlalu lama.

Itu tidak bermakna dagangan anda hanya bertahan lima saat. Lima saat aktiviti bermakna hanya memerlukan satu saat untuk membuat pesanan kemasukan, dan kemudian anda perlu duduk di atas tangan anda semula. Jika anda melaraskan hentian dan sasaran anda, ini mungkin mengambil masa satu saat lagi.

Intinya, bagaimanapun, ialah masa dagangan sebenar anda adalah sangat kecil setiap hari, walaupun anda seorang peniaga hari yang aktif. Selebihnya, anda perlu duduk di sana, berdisiplin, menunggu isyarat perdagangan. Apabila isyarat dagangan berlaku, anda perlu bertindak tanpa teragak-agak, mengikut pelan dagangan anda.

Peniaga memerlukan disiplin untuk tidak melakukan apa-apa apabila tiada peluang hadir tetapi mesti sentiasa berwaspada untuk peluang yang berpotensi. Kemudian, mereka memerlukan disiplin untuk bertindak serta-merta apabila peluang dagangan berlaku. Sekali dalam perdagangan, pedagang memerlukan disiplin untuk mengikuti rancangan perdagangan mereka.

3. Ketangguhan Mental

Ciri-ciri Pedagang Harian IQ Option
Anda juga boleh menganggap ini sebagai berkulit tebal. Pasaran akan sentiasa melemparkan dagangan yang rugi kepada anda, dan anda perlu bangkit semula. Jika anda berasa tawar hati setiap kali anda kehilangan perdagangan, atau strategi anda gagal menghasilkan hasil yang anda harapkan, hidup anda akan menjadi sengsara.

Pedagang lain mungkin memenangi 60% atau 70% daripada dagangan mereka, tetapi kemenangan mereka mungkin bersamaan, atau hanya lebih besar sedikit daripada kerugian mereka. Dalam kedua-dua kes, kerugian perdagangan berlaku. Keuntungan harian masih boleh berlaku walaupun kerugian tersebut, tetapi hanya jika dagangan yang rugi tidak mematahkan semangat anda. Jika kehilangan dagangan menyebabkan anda hilang fokus, anda lebih berkemungkinan terlepas (atau melangkau) dagangan seterusnya, yang boleh menjadi pemenang.

Kehilangan coretan juga berlaku. Pedagang mesti kekal fokus dan rasional melalui kekalahan berturut-turut dan tidak membiarkan kehilangan modal menjejaskan pertimbangan mereka—yang akan memburukkan keadaan. Ia memerlukan ketangguhan mental untuk kekal fokus pada melaksanakan pelan dagangan anda dan menyedari apabila pasaran tidak memberikan anda peluang yang baik untuk strategi anda.

Seorang peniaga mesti menahan pukulan yang berterusan dari pasaran. Kerugian adalah fakta perdagangan, tetapi bagaimana kita bertindak selepas beberapa perdagangan sukar yang membuat semua perbezaan. Selepas mengambil kerugian, teruskan, dan teruskan mengikuti pelan dagangan anda. Jika anda mengikuti rancangan anda, tetapi anda terus rugi, keadaan pasaran mungkin tidak sesuai untuk strategi anda. Dalam kes itu, pergi sehingga mereka. Kadangkala menjadi keras mental bermakna membuat pilihan yang sukar untuk tidak berdagang.


4. Kebolehsuaian

Anda tidak akan pernah melihat dua hari dagangan yang betul-betul serupa. Perbezaan berterusan ini menimbulkan masalah apabila seseorang hanya melihat contoh buku teks strategi. Apabila mereka pergi untuk melaksanakannya, semuanya kelihatan berbeza daripada yang dilakukan dalam contoh. Mungkin terdapat lebih banyak turun naik, kurang turun naik, arah aliran yang lebih kuat (atau lebih lemah), atau julat.

Pedagang melaksanakan strategi mereka dalam semua jenis keadaan pasaran dan tahu bila mereka tidak sepatutnya menggunakan strategi mereka—contohnya, semasa julat jika mereka menggunakan strategi mengikut arah aliran. Keperluan untuk perubahan pantas ini memerlukan fleksibiliti mental. Seorang peniaga mesti dapat melihat tindakan harga setiap hari dan menentukan cara terbaik untuk melaksanakan (atau tidak melaksanakan) strategi mereka, berdasarkan syarat-syarat yang ada pada hari itu.

Pedagang mesti dapat melaksanakan strategi mereka dalam masa nyata, dalam semua keadaan pasaran, dan tahu bila untuk menjauhkan diri. Tidak menyesuaikan diri dengan keadaan pasaran semasa selalunya akan mengakibatkan pengeluaran modal yang cepat.


5. Dagangan Berfikiran Ke Hadapan

Ciri-ciri Pedagang Harian IQ Option
Peniaga harian tidak boleh terperangkap pada masa lalu. Walaupun peniaga harian menggunakan data dari masa lalu untuk membantu mereka membuat keputusan perdagangan, mereka mesti dapat menggunakan pengetahuan itu dalam masa nyata. Seperti ahli catur, peniaga sentiasa merancang langkah seterusnya, mengira apa yang akan mereka lakukan berdasarkan apa yang dilakukan oleh lawan mereka (pasaran).

Seperti yang dibincangkan dalam bahagian kebolehsuaian, pasaran tidak statik. Kami tidak boleh mengatakan bahawa kami akan membeli pada harga tertentu dalam masa lima minit, dan kemudian mengabaikan semua maklumat harga yang berlaku selama lima minit tersebut. Pedagang harian sentiasa merancang tindakan seterusnya, berdasarkan maklumat harga baharu yang mereka terima setiap saat. Mereka mempertimbangkan senario berbeza yang boleh dimainkan dan kemudian merancang bagaimana mereka akan melaksanakan pelan dagangan mereka (penyertaan, stop loss, sasaran, pengurusan perdagangan, saiz kedudukan) di bawah setiap satu daripada pelbagai syarat tersebut.

Bercakap sendiri tentang perkara yang perlu berlaku untuk anda memasuki perdagangan. Perbincangan kendiri ini akan memastikan anda fokus pada tindakan harga, serta mengulangi strategi anda dalam fikiran anda. Semasa perdagangan menghampiri, pertimbangkan perkara yang boleh berlaku semasa anda berada dalam perdagangan (tidak bergerak, bergerak banyak atau sedikit, bergerak dengan cepat untuk atau menentang anda, bergerak perlahan untuk atau menentang anda), dan bagaimana ia akan mempengaruhi psikologi dan perdagangan anda.

Ikuti perkara yang akan anda lakukan dalam setiap senario supaya anda boleh menavigasi dengan cepat keadaan pasaran yang berubah-ubah. Itu adalah pemikiran ke hadapan, dan dengan amalan, ia boleh menjadi hampir serta-merta.

Berfikiran ke hadapan tahu apa yang akan anda lakukan, tidak kira apa yang berlaku. Ia membolehkan anda bertindak tegas, tanpa teragak-agak. Mempunyai set protokol yang ditetapkan untuk digunakan dalam acara yang jarang berlaku tetapi tidak dapat dielakkan, seperti kehilangan suapan sebut harga anda, sebagai contoh. Berfikiran ke hadapan memerlukan latihan dan menggunakan banyak tenaga mental pada mulanya, tetapi semakin anda mengamalkan pemikiran ke hadapan, semakin cepat dan mudah ia menjadi.


6. Kemerdekaan

Pada mulanya, anda mungkin akan mendapat sedikit bantuan dengan perdagangan anda, sama ada daripada membaca artikel atau buku, menonton video perdagangan atau menerima bimbingan. Walau bagaimanapun, akhirnya, anda yang akan meletakkan dagangan anda dan menentukan kejayaan anda.

Akhirnya, peniaga mesti mengembangkan rasa berdikari, tidak lagi bergantung kepada orang lain. Kebanyakan peniaga memilih laluan ini kerana mereka mendapati ia adalah yang paling menguntungkan. Sebaik sahaja anda mempunyai kaedah perdagangan yang sesuai untuk anda, anda tidak mahu pendapat orang lain. Anda melakukan apa yang berkesan untuk anda, dan itu sahaja.

Peniaga lain mesti belajar berdikari dengan cara yang sukar. Mereka melantun daripada mentor kepada mentor, atau buku dagangan kepada buku dagangan, sentiasa berasa seperti kehilangan sesuatu. Atau perkhidmatan yang mereka langgan ditutup, dan kini mereka tidak tahu cara berdagang kerana mereka terlalu bergantung pada orang lain. Jika anda mengembangkan kemerdekaan, mengambil tanggungjawab lebih awal untuk pendidikan, keuntungan dan kerugian anda, anda tidak akan menghadapi masalah ini.

Kemerdekaan bukan mengambil alih dunia sahaja. Dapatkan bantuan bila-bila masa anda memerlukannya. Kemerdekaan hanya membangunkan gaya perdagangan yang sesuai untuk anda (sama ada orang lain membantu anda atau tidak). Kemerdekaan adalah tentang bekerja untuk membina kotak peralatan peribadi, jadi anda boleh membetulkan dagangan anda, dan bukannya bergantung pada orang lain (yang mungkin tidak sentiasa ada apabila anda memerlukannya).

Jika anda baru memulakan perjalanan perdagangan anda, mula membangunkan kemerdekaan anda sekarang. Ambil maklumat yang ditawarkan oleh orang lain, analisanya sendiri, jadikan ia milik anda dan kuasainya. Dengan cara itu, anda tidak perlu bergantung kepada mereka lagi.


Kata Akhir pada Ciri Dagangan Harian

Kebanyakan peniaga harian tidak dilahirkan dengan semua sifat ini, sebaliknya mereka memiliki beberapa dan mesti bekerja dengan teliti pada yang lain. Anda boleh mempelajari ciri-ciri ini, yang merupakan perkara yang positif kerana ini bermakna perdagangan hari ditentukan oleh anda dan tidak semestinya gen anda. Sesetengah daripada kita terdedah kepada kelemahan tertentu, tetapi kita boleh mengimbanginya dengan kekuatan, yang boleh membantu kita mengurangkan kerosakan kualiti kita yang lebih lemah.

Ambil inventori peribadi tentang kualiti yang anda perlu usahakan dan apakah kekuatan anda. Sebaik-baiknya, ambil inventori ini berdasarkan pengalaman perdagangan, kerana perdagangan cenderung untuk mendedahkan kelemahan dan kekuatan yang tidak kita ketahui. Inventori peribadi memerlukan melihat disiplin, kesabaran, kebolehsuaian, keteguhan mental, kebebasan dan pemikiran ke hadapan anda.
Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!