Dagangan Asas di IQ Option: Spread, Swap, Margin, Leverage, Penukaran

Dagangan Asas di IQ Option: Spread, Swap, Margin, Leverage, Penukaran


Sebaran


Sebaran adalah perbezaan antara harga tawaran dan harga permintaan. Spread berbeza dari broker ke broker.
Untuk mengira kos spread pada platform IQ Option, gunakan formula berikut:

Kos sebaran = Saiz lot × Saiz kontrak × Sebaran


Contoh
EUR / USD Tanya: 1.13462 Bid: 1.13455
Spread: 1.13462 - 1.13455 = 0.00007
Saiz perdagangan: 2 lot
Saiz kontrak: 100.000 unit mata wang asas (= 200,000 EUR)
EUR / USD kos spread = (1.13462 - 1.13455) × 2 × 100.000 = 14 USD

Dagangan Asas di IQ Option: Spread, Swap, Margin, Leverage, Penukaran


Pertukaran

Swap adalah caj faedah yang harus dibayar oleh peniaga kepada broker kerana memegang jawatan semalaman.

Pertukaran timbul daripada perbezaan kadar faedah mata wang ditambah dengan kos pentadbiran broker. Dalam perdagangan forex, anda meminjam satu mata wang untuk membeli yang lain. Pertukaran bergantung pada sama ada anda membeli mata wang dengan kadar faedah yang lebih tinggi atau lebih rendah berbanding dengan mata wang yang anda pinjam. Pertukaran boleh menjadi positif dan negatif.

Sekiranya anda membeli mata wang dengan kadar faedah yang lebih tinggi daripada yang dipinjam, anda akan menerima pertukaran positif. Mari lihat contoh berikut.

Contoh
Kadar faedah Amerika ialah 1.75%.
Kadar faedah Australia adalah 0.75%.
Bayaran pentadbiran adalah 0.25%.
Sekiranya anda membuka posisi panjang pada pasangan USD / AUD, pertukaran 0.75% akan dikreditkan ke akaun anda, kerana mata wang yang anda beli (USD) mempunyai kadar faedah yang lebih tinggi daripada mata wang yang anda pinjam (AUD).
Sekiranya anda membuka posisi pendek pada pasangan mata wang yang sama, pertukaran 1.25% akan didebitkan dari akaun anda, kerana mata wang yang anda pinjam (USD) mempunyai kadar faedah yang lebih tinggi daripada mata wang yang anda beli (AUD).


Margin

Margin adalah jumlah dana pedagang yang diperlukan untuk membuka kedudukan leveraged. Margin membolehkan anda berdagang dengan leverage, yang pada dasarnya menggunakan dana yang dipinjam dari broker untuk meningkatkan ukuran perdagangan anda.
Untuk mengira margin pada platform IQ Option, gunakan formula berikut:

Margin = Saiz lot × Saiz kontrak / Leverage


Contoh
Anda berhasrat untuk membeli 0.001 lot (1.000 unit) pasangan mata wang EUR / USD dengan leverage 1: 500. Margin yang diperlukan untuk membuka kedudukan perdagangan ini ialah 0.2 EUR. Lihat pengiraan terperinci di bawah:

Pasangan mata wang: EUR / USD
Saiz lot: 0.001 lot
Leverage: 1: 500
Saiz kontrak: 100,000 unit mata wang asas
Margin = 0.001 × 100,000 / 500 = 0.2 EUR
Harap maklum bahawa penukaran mungkin berlaku jika anda mata wang akaun berbeza dengan mata wang asas.


Memanfaatkan

Leverage membolehkan anda memperdagangkan kedudukan yang lebih besar daripada jumlah modal yang anda miliki. Leverage memaksimumkan pembayaran, tetapi juga memaksimumkan kerugian.

Contoh
Mari kita anggap anda telah memasukkan $ 1,000 ke dalam akaun anda dan menggunakan leverage 1: 500. Dalam kes ini, daya beli anda akan meningkat 500 kali ganda, menjadi $ 500,000, yang bermaksud anda boleh melakukan perdagangan dengan nilai $ 500,000.
Harap maklum bahawa leverage berbeza untuk aset yang berbeza.

Penukaran

Kadar pertukaran mata wang mungkin berlaku dalam beberapa kes. Ini berlaku kerana setiap parameter perdagangan adalah dalam mata wang asas atau mata wang sebut harga. Saiz dan margin kontrak dinyatakan dalam mata wang asas, sementara pembayaran selalu dikira dalam mata wang sebut harga. Oleh itu, kadar pertukaran mata wang mungkin berlaku untuk mengira margin dan pembayaran. Sekiranya mata wang akaun anda berbeza dengan mata wang sebut harga, penukaran akan berlaku. Mari lihat contoh berikut untuk memahami kapan penukaran mata wang mungkin diperlukan.

Contoh 1: Mata wang asas = mata wang akaun

Mari kita anggap bahawa mata wang akaun anda adalah USD dan anda memperdagangkan pasangan mata wang USD / JPY. Penukaran tidak akan berlaku ketika mengira margin, kerana mata wang asas (USD) sama dengan mata wang akaun (USD). Penukaran akan berlaku semasa mengira pembayaran: pertama, ia akan dikira dalam bentuk JPY, mata wang sebut harga, dan kemudian ditukar menjadi USD, mata wang akaun.

Contoh 2: Nilai mata wang = mata wang akaun

Mari kita anggap bahawa mata wang akaun anda adalah USD dan anda memperdagangkan pasangan mata wang EUR / USD. Penukaran akan berlaku semasa mengira margin, kerana mata wang asas (EUR) berbeza dengan mata wang akaun (USD). Penukaran tidak akan berlaku semasa mengira pembayaran, kerana mata wang sebut harga (USD) sama dengan mata wang akaun (USD).

Contoh 3: Tiada padanan

Mari kita anggap bahawa mata wang akaun anda adalah GBP dan anda memperdagangkan pasangan mata wang AUD / CHF. Penukaran akan berlaku semasa mengira margin, kerana mata wang akaun (GBP) berbeza dengan mata wang asas (AUD). Penukaran juga akan berlaku semasa mengira pembayaran: pertama, ia akan dikira dalam CHF, mata wang sebut harga, dan kemudian ditukar menjadi GBP, mata wang akaun.


Tahap margin

Tahap margin membantu anda memantau kesihatan akaun anda: ini menunjukkan sama ada semuanya berjalan lancar atau tidak dan menunjukkan bila anda harus menutup kedudukan yang tidak menguntungkan.
Untuk mengira tahap margin anda, gunakan formula berikut:

Tahap margin = Ekuiti / Margin × 100%

Semua ditunjukkan dalam mata wang akaun:
Dagangan Asas di IQ Option: Spread, Swap, Margin, Leverage, Penukaran


Margin call dan Berhenti

Panggilan margin

Apabila tahap margin pedagang jatuh di bawah 100%, broker memulakan prosedur yang dikenali sebagai panggilan margin. Sekiranya terdapat panggilan margin, peniaga diminta untuk memasukkan lebih banyak wang ke dalam akaunnya atau menutup posisi kehilangan. Sekiranya tahap margin jatuh di bawah 50%, kehilangan kedudukan akan ditutup secara paksa oleh syarikat.

Margin penyelenggaraan

Margin penyelenggaraan adalah jumlah minimum modal yang mesti dimiliki oleh pedagang di dalam akaunnya untuk memastikan kedudukan leverage tetap terbuka.

Berhenti

Berhenti adalah peristiwa yang berlaku apabila ekuiti pedagang tidak mencukupi untuk mempertahankan kedudukan terbuka, oleh itu mereka ditutup secara paksa oleh broker.
Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!