Cara Mendeposit Wang di IQ Option

Cara Mendeposit Wang di IQ Option


Bagaimana saya membuat Deposit?

Anda dialu-alukan untuk membuat deposit menggunakan kad debit atau kredit (Visa, Mastercard atau Maestro) atau e-dompet seperti Skrill , Neteller , Webmoney , dan e-dompet lain.

Pilih kaedah pembayaran anda di sini

Deposit minimum ialah 10 USD / GBP / EUR. Sekiranya akaun bank anda dalam mata wang lain, dana akan ditukar secara automatik.

Sebilangan besar peniaga kami lebih suka menggunakan e-dompet daripada kad bank kerana lebih cepat untuk pengeluaran.

Kami mempunyai berita baik untuk anda: Kami tidak mengenakan sebarang bayaran semasa anda membuat deposit.

1. Lawati laman web IqOption atau aplikasi mudah alih,

2. Log masuk ke akaun perdagangan anda.

3. Klik pada butang "Deposit".

Sekiranya anda berada di laman utama kami, tekan butang "Deposit" di sudut kanan atas halaman laman web utama
Cara Mendeposit Wang di IQ Option
Sekiranya anda berada di ruang perdagangan, tekan butang 'Deposit' hijau. Butang ini terletak di sudut kanan atas halaman.
Cara Mendeposit Wang di IQ Option
4. Anda boleh memasukkan jumlah deposit secara manual atau memilih satu dari senarai.
Cara Mendeposit Wang di IQ Option
Terdapat beberapa cara untuk memasukkan dana ke dalam akaun anda, anda boleh membuat deposit melalui kad debit dan kredit anda. Kad mesti sah dan didaftarkan atas nama anda dan menyokong transaksi dalam talian antarabangsa. pilih kaedah pembayaran "Visa / Mastercard" dan klik "Pergi ke pembayaran"
Cara Mendeposit Wang di IQ Option
5. Anda akan diarahkan ke halaman baru di mana anda akan diminta memasukkan nombor kad, nama pemegang kad dan CVV anda.
Cara Mendeposit Wang di IQ Option
Kod CVV atau СVС adalah kod 3 digit yang digunakan sebagai elemen keselamatan semasa transaksi dalam talian. Ia ditulis pada garis tanda di bahagian belakang kad anda. Seperti di bawah

Cara Mendeposit Wang di IQ Option
Untuk menyelesaikan transaksi, tekan butang "Bayar".
Cara Mendeposit Wang di IQ Option
Di halaman baru yang dibuka, masukkan kod selamat 3D (kata laluan sekali pakai yang dihasilkan ke telefon bimbit anda yang mengesahkan keselamatan transaksi dalam talian) dan klik butang "Sahkan"
Cara Mendeposit Wang di IQ Option
Jika transaksi anda berjaya diselesaikan, tetingkap pengesahan akan muncul dan dana anda akan dikreditkan ke akaun anda dengan serta-merta
Cara Mendeposit Wang di IQ Option
Semasa membuat deposit, kad bank anda akan dihubungkan ke akaun anda secara lalai. Lain kali anda membuat deposit, anda tidak perlu memasukkan data anda lagi. Anda hanya perlu memilih kad yang diperlukan dari senarai.

Di mana wang saya? Deposit dibuat ke akaun saya secara automatik

Syarikat IQ Option tidak dapat mendebitkan akaun anda tanpa kebenaran anda.

Pastikan pihak ketiga tidak mempunyai akses ke akaun bank atau e-wallet anda.

Anda juga mungkin mempunyai beberapa akaun di laman web kami.

Sekiranya ada kemungkinan seseorang mendapat akses ke akaun anda di platform, ubah kata laluan anda dalam tetapan.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)


Berapa lama masa yang diperlukan untuk boleto yang saya bayar dikreditkan ke akaun saya?

Boletos diproses dan dikreditkan ke akaun IQ Option anda dalam 2 hari bekerja. Harap maklum bahawa kami mempunyai boletos yang berbeza, dan biasanya hanya berbeza dalam masa pemprosesan minimum, iaitu 1 jam untuk boletos cepat dan 1 hari untuk versi lain. Ingat: hari bekerja hanya dari hari Isnin hingga Jumaat.


Saya membayar boleto cepat dan ia tidak masuk ke dalam akaun saya dalam 24 jam. Kenapa tidak?

Harap maklum bahawa masa pemprosesan maksimum untuk boletos, walaupun paling cepat, adalah 2 hari bekerja! Oleh itu, ini bermaksud bahawa hanya ada sesuatu yang berpotensi salah sekiranya tarikh akhir ini telah tamat. Adalah biasa bagi sesetengah orang untuk dikreditkan dengan cepat dan yang lain tidak. Sila tunggu! Sekiranya tarikh akhir telah tamat, kami mengesyorkan menghubungi kami melalui sokongan.


Berapa lama masa yang diperlukan untuk deposit yang saya buat dengan pindahan wang masuk ke akaun saya?

Had masa maksimum standard untuk pindahan bank adalah 2 hari bekerja, dan boleh memakan masa kurang. Namun, seperti beberapa bolet diproses dalam masa yang lebih sedikit, yang lain mungkin memerlukan sepanjang masa istilah. Perkara yang paling penting adalah membuat pemindahan pada akaun anda sendiri dan membuat permintaan melalui laman web / aplikasi sebelum melakukan pemindahan!


Apa ralat 72 jam ini?

Ini adalah sistem AML (anti pencucian wang) baru yang telah kami laksanakan. Sekiranya anda membuat deposit melalui Boleto, anda mesti menunggu hingga 72 jam sebelum melakukan pengeluaran. Perhatikan bahawa kaedah lain tidak dipengaruhi oleh perubahan ini.


Bolehkah saya deposit menggunakan akaun orang lain?

Tidak. Semua cara deposit mesti menjadi milik Anda, serta kepemilikan kad, CPF dan data lain, seperti yang dinyatakan dalam Terma dan Syarat kami.


Bagaimana jika saya mahu menukar mata wang akaun saya?

Anda hanya boleh menetapkan mata wang sekali, apabila anda melakukan percubaan deposit pertama.

Anda tidak akan dapat menukar mata wang akaun dagangan sebenar anda, jadi pastikan anda memilih yang betul sebelum anda mengklik "Teruskan ke pembayaran".

Anda boleh membuat deposit dalam mata wang apa pun dan ia akan ditukar secara automatik menjadi mata wang yang anda pilih.


Kad debit dan kredit. Bolehkah saya membuat deposit melalui kad kredit?

Anda boleh menggunakan kad debit atau kredit Visa, Mastercard, atau Maestro (hanya dengan CVV) untuk deposit dan pengeluaran wang, kecuali Electron. Kad mesti sah dan didaftarkan atas nama anda, dan menyokong transaksi dalam talian antarabangsa.


Bagaimana saya boleh menyahpaut kad saya?

Sekiranya anda ingin melepaskan kad anda, klik "Batalkan Pautan Kad" tepat di bawah butang "Bayar" semasa anda membuat deposit baru.


Apa itu 3DS?

Fungsi Secure 3-D adalah kaedah khas untuk memproses transaksi. Apabila anda mendapat pemberitahuan SMS dari bank anda untuk transaksi dalam talian, ini bermakna fungsi 3D Secure dihidupkan. Sekiranya anda tidak menerima mesej SMS, hubungi bank anda untuk mengaktifkannya.


Saya menghadapi masalah deposit melalui kad

Gunakan komputer anda untuk menyimpan dan komputer akan berfungsi dengan segera!

Kosongkan fail internet sementara (cache dan kuki) dari penyemak imbas anda. Untuk melakukan ini, tekan CTRL + SHIFT + DELETE, pilih jangka masa SEMUA, dan pilih pilihan untuk membersihkan. Muat semula halaman dan lihat apakah ada yang berubah. Untuk arahan lengkap, lihat di sini . . Anda juga boleh mencuba menggunakan penyemak imbas lain atau peranti lain.

Deposit mungkin ditolak jika anda memasukkan kod 3-D Secure yang salah (kod pengesahan sekali sahaja yang dihantar oleh bank). Adakah anda mendapat kod melalui pesanan SMS dari bank anda? Sila hubungi bank anda jika anda tidak mendapatkannya.

Ini mungkin berlaku jika medan "negara" kosong dalam maklumat anda. Dalam kes ini, sistem tidak tahu kaedah pembayaran apa yang ditawarkan, kerana kaedah yang tersedia berbeza mengikut negara. Masukkan negara tempat tinggal anda dan cuba lagi.

Sebilangan deposit mungkin ditolak oleh bank anda jika mereka mempunyai sekatan pembayaran antarabangsa. Sila hubungi bank anda dan periksa maklumat ini di pihak mereka.

Anda selalu dialu-alukan untuk membuat deposit dari e-dompet sebagai gantinya.

Kami menyokong perkara berikut: Skrill , Neteller , Paypal

Anda boleh mendaftar dengan mudah melalui mana-mana secara dalam talian secara percuma, dan kemudian menggunakan kad bank anda untuk menambahkan wang ke dalam e-dompet.
Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!