Penarikan balik perdagangan dengan perbezaan tersembunyi di IQ Option

Penarikan balik perdagangan dengan perbezaan tersembunyi di IQ Option

Divergence sering digunakan oleh pedagang dalam mencari mata terbaik untuk memasuki kedudukan perdagangan. Apa itu, apa jenis perbezaan dan bagaimana berdagang dengan mereka? Soalan-soalan ini akan dijawab dalam artikel hari ini.

Dua jenis perbezaan

Kita boleh bercakap mengenai perbezaan apabila terdapat perbezaan pergerakan harga aset yang mendasari dan pergerakan pengayun tertentu. Anda boleh menggunakan, misalnya, Stochastic Oscillator, Moving Average Convergence Divergence, Relative Strength Index atau Commodity Chanel Index.

Terdapat dua jenis perbezaan yang dibezakan. Perbezaan tetap dan perbezaan tersembunyi.

Beberapa perkataan mengenai perbezaan tetap

Harganya sentiasa bergerak. Kadang-kadang ia mewujudkan tahap tinggi atau rendah yang lebih tinggi. Apabila ini berlaku pada carta harga, tetapi garis penunjuk tidak menunjukkan yang sama, kita dapat membincangkan perbezaannya.

Perbezaan seperti itu dalam tindakan harga dan pergerakan penunjuk memberi isyarat bahawa trend semasa melemah dan kita dapat menjangkakan ia akan berubah.

Namun, sukar untuk menangkap momen yang tepat ketika ini mungkin berlaku. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk menggunakan alat tambahan seperti garis trend atau corak lilin dan corak carta.

Perbezaan bullish dan bearish

Perbezaan klasik mungkin menaik (positif) atau menurun (negatif). Di bawah ini anda dapat melihat contoh sempurna dari perbezaan bearish klasik pada USDJPY.

Penarikan balik perdagangan dengan perbezaan tersembunyi di IQ Option
Perbezaan normal dalam aliran menaik pada carta USDJPY

Perbezaan kenaikkan harga berlaku semasa aliran menurun. Harga menghasilkan rendah yang rendah tetapi pengayun tidak mengesahkan tindakan yang sama. Ia membentuk bahagian bawah yang rendah atau dua atau tiga bahagian bawah. Yang terakhir ini kurang ketara daripada tahap rendah yang lebih tinggi dan lebih kerap berlaku semasa anda menggunakan Stochastic Oscillator atau RSI.

Perbezaan menurun atau negatif muncul semasa harganya berada di aliran menaik. Terdapat kenaikan yang lebih tinggi yang dibuat oleh tindakan harga yang tidak disahkan oleh pergerakan penunjuk. Pengayun boleh membuat puncak yang lebih rendah atau puncak dua atau tiga kali ganda.

Apakah perbezaan yang tersembunyi?

Kita boleh mengatakan bahawa perbezaan tersembunyi berlaku apabila penunjuk berayun membentuk rendah rendah atau tinggi lebih tinggi dan tindakan harga nampaknya tidak melakukan perkara yang sama.

Penarikan balik perdagangan dengan perbezaan tersembunyi di IQ Option
Perbezaan klasik (kiri) dan tersembunyi (kanan)

Keadaan seperti itu boleh berlaku ketika harga menyatukan atau membuat pembetulan dalam trend semasa. Ini memberikan maklumat bahawa tren kemungkinan besar akan berlanjutan ke arah sebelumnya dan dengan demikian perbezaan tersembunyi adalah corak kesinambungan. Oleh itu, anda boleh menggunakan perbezaan tersembunyi untuk berdagang dengan trend. Sangat mudah untuk mengenal pasti kemunduran dengan perbezaan tersembunyi.

Perbezaan bullish dan bearish

Perbezaan tersembunyi, sama dengan yang klasik, mempunyai dua jenis. Salah satunya adalah perbezaan bullish dan yang lain bearish.

Perbezaan kenaikkan harga muncul semasa aliran menaik apabila indikator membuat tahap rendah dan harga tidak sama. Ini menandakan harga sedang dalam tahap penyatuan atau pembetulan dan arah aliran akan segera diteruskan.

Penarikan balik perdagangan dengan perbezaan tersembunyi di IQ Option
Naik perbezaan yang tersembunyi dalam aliran menaik pada carta EURJPY

Perbezaan menurun boleh berlaku semasa aliran menurun. Pengayun menunjukkan harga tinggi yang lebih tinggi dan tindakan harga tidak. Trend menurun dijangka akan berterusan.

Penarikan balik perdagangan dengan perbezaan tersembunyi di IQ Option
Perbezaan tersembunyi menurun dalam aliran menurun pada carta AUDUSD

Berdagang dengan perbezaan pada platform IQ Option

Perbezaan itu sendiri tidak memberikan isyarat yang kuat untuk memasuki kedudukan perdagangan. Walaupun begitu, mereka memberikan maklumat penting mengenai arah harga di masa depan. Perbezaan tetap meramalkan pembalikan arah aliran sementara perbezaan tersembunyi berlanjutan trend.

Anda perlu menggunakan teknik tambahan untuk mengesahkan titik masuk terbaik untuk transaksi anda. Ia semudah garis trend, crossover rata-rata bergerak atau corak candlestick. Anda juga boleh menggabungkan perbezaan dengan sampul surat perdagangan atau Bollinger Bands.

Perbezaan bearish menjadi lebih bermakna berhampiran garis aliran rintangan dan apabila corak pembalikan menurun muncul semasa aliran menaik.

Perbezaan kenaikkan harga lebih ketara berhampiran garis arah aliran sokongan dan ketika corak pembalikan kenaikkan harga muncul semasa aliran menurun.

Ringkasan

Divergence adalah perbezaan pergerakan harga dan penunjuk berayun. Apabila yang satu jatuh atau naik dan yang lain tidak, ini adalah perbezaan.

Terdapat dua jenis perbezaan, yang biasa dan yang tersembunyi. Yang pertama memaklumkan mengenai kemungkinan perubahan arah aliran. Perbezaan tersembunyi memberi isyarat bahawa arah aliran kemungkinan besar akan berjalan setelah pembetulan atau penggabungan pendek.

Kedua-dua jenis ini boleh menjadi bullish atau bearish, bergantung pada sama ada berlaku semasa aliran menurun atau aliran menaik.

Untuk mendapatkan titik masuk anda, gunakan alat tambahan.

Berlatih menangkap perbezaan dalam akaun demo IQ Option percuma. Anda perlu bersedia dan yakin jika anda ingin memperoleh keuntungan dalam akaun perdagangan sebenar.

Adakah anda pernah berniaga dengan perbezaan? Bolehkah anda mengenali kedua-dua jenis pada carta harga? Beritahu kami di bahagian komen yang anda akan dapati di laman web ini.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!